Friday, May 7, 2010

Valg 2010


(Kilde: BBC. Valgkredsene lige store. Deraf kortets form. Røde: Labour. Blå: Konservative. Gule: LibDem. Dertil skotske nationalister og regionale partier i Wales og Nordirland)

At der stadig er et vist argument for Classvoting, tyder figuren ovenover på. De konservative kredse følger i det store og hele indkomstfordelingen rundt om London og i store dele af landet.

Resultatet af valget:

Conservatives: 307 (net gain of 97 seats)

Labour: 258 (net loss of 91 seats)

Lib Dems: 57 (net loss of 5 seats)

Democratic Unionists (Nordirland): 8 (net loss of 1 seat)

Scottish National Party: 6 (no change)

Sinn Fein (Nordirland): 5 (no change)

Plaid Cymru (Wales): 3 (no change)

Social Democratic and Labour Party (Nordirland): 3 (no change)

Green: 1 (up 1)

Alliance (LibDem søsterparti i Nordirland): (up 1)

Others: 1

Det lykkedes for De Grønne at bryde reglen om, at det er så godt som umuligt for små partier at bryde topartimønstret og flertalsvalget i enkeltmandskredse, idet partiet fik valgt sin formand, Caroline Lucas, i Brighton.

Ellers viser valgmådens absurde resultater sig bl.a. i partiernes stemmetal pr mandat:

Conservatives: 35,021
Labour: 33,338
Liberal Democrat: 119,397

Et LibDem parlamentsmedlem har kostet 3 1/2 gange så meget som et Labourmedlem.

Det ser ud som nogle vanskelige forhandlinger, der går i gang om LibDem støtte til en konservative (eller Labourregering?), i hvert fald hvis LibDems holder fast på deres principper. Det er bl.a. krav om forholdstalsvalg, hvad der er uspiseligt for det konservative bagland, da det vil ødelægge de mange backbencheres valgmuligheder). LibDems vil endvidere have en føderal skreven forfatning. Storbritannien er et af de få lande i Verden, der ikke har en skreven forfatning. Der er Bill of Rights fra 1689, men ellers bygger forfatningen på praksis og procedurefastlæggende love og regler, der er vedtaget igennem tiden. LibDems vil også have et valgt Overhus, hvad der også er en vis modstand imod i det konservative bagland.

Umiddelbart må det se lettere ud for LibDems at lave en aftale med Labour. Det er dog vanskeligere af andre grunde. Partiet har tordnet imod Old Politics og Brown i valgkampen, hvad der vil fjerne troværdighed for partiet, hvis det går i alliance med Labour. Det kan imidlertid godt lade sig gøre at etablere en koalition rent mandatmæssigt mellem Labour og LibDems, når man inkluderer SNP, nordirske SDLP og måske Sinn Fein, men den vil, som man beskriver det, måske blive lidt wobbly.

No comments:

Post a Comment